verhuren via immo Leroi

21 februari 2022

Is het een goed idee je huis zelf te verhuren? Of schakel je beter de hulp van Immo Leroi in? Er komt namelijk heel wat bij kijken: de wetgeving, de procedures, het vinden van een goede huurder, wat mag je aan de huurder vragen en wat niet… Bij Immo Leroi doen we al dit werk voor jou. In deze blog lees je hoe we dat stap voor stap doen. 

Stap 1: Huurprijs bepalen

Eerst brengen we een bezoek aan het te verhuren pand. Op die manier kunnen we een marktconforme huurprijs bepalen. Is dit een nieuw of oud pand? Hoeveel slaapkamers zijn er? Is er parkeerplaats? Ligt het in het centrum of langs een drukke weg? … Door onze jarenlange ervaring met het verkopen en verhuren van panden in de regio hebben we een heel goed zicht op de huurprijzen.


Stap 2: Kandidaat huurders vinden

We doen er alles aan om via onze marketingkanalen en ons netwerk de beste kandidaat huurder te vinden. We plaatsen het pand op verschillende websites, nemen mooie foto’s en schrijven een uitnodigende tekst. Als kandidaat huurders zich aanmelden stellen we eerst een aantal vragen, bijvoorbeeld met hoeveel personen ze zijn, wat hun werksituatie is, of ze huisdieren hebben, enz. Als kantoor hebben we het recht om bepaalde gegevens aan de kandidaten te vragen, we moeten rekening houden met de privacy en andere wetgeving. Goede kandidaten worden aan de eigenaar voorgesteld. 


Stap 3: Bezichtiging met kandidaat huurders

Als er een kandidaat huurder is, maken we een afspraak voor een bezichtiging. Als ze interesse hebben om te huren, informeren we hen over de procedure om huurder te worden. Dat houdt bijvoorbeeld een bewijs van inkomsten van de laatste 3 maanden in. Dit dossier bespreken we dan met jou als verhuurder. 


Stap 4: Huurcontract opmaken

Als er een huurder gekozen is maken wij het huurcontract op. In principe zijn er 2 soorten contracten: eentje van korte duur of van een termijn van 9 jaar. Maar als eigenaar heb je ook de keuze om met een contract van 1 jaar te beginnen, zodat je de mogelijkheid behoudt om op te zeggen indien gewenst. Verder zorgen we ervoor dat de waarborg gevestigd wordt en garanderen dat de brandverzekering in het dossier zit. Als verhuurder kan je een rechtsbijstandverzekering nemen in het geval er geschillen optreden. 


Stap 5: Plaatsbeschrijving

Van het moment dat de startdatum van verhuring bekend is, plannen we de plaatsbeschrijving in. We gaan ter plaatse om uitgebreide notities te nemen en maken tussen de 300 en 500 foto's. Alles wordt in detail beschreven en gefotografeerd zodat er achteraf geen discussies kunnen ontstaan. Je krijgt een detail opname in beeld en geschrift van hoe jij je eigendom aan de huurder overhandigt. Onze verhuurders zijn hier superblij mee.


Stap 6: Sleuteloverdracht

Voor de sleuteloverdracht krijgen beide partijen een exemplaar van de plaatsbeschrijving en de foto’s via digitale weg. Voor de sleutels overhandigd worden controleren we of de huur én de waarborg betaald werden, of de brandverzekering in orde is.  Dan doen we een ronde met jou en de huurder om eventuele ontbrekende opmerkingen bij te voegen. We nemen de meters op van water, gas en elektriciteit, we vullen de nodige overnamedocumenten in, laten ze tekenen door de huurder en jezelf en zorgen ervoor dat ze bij de juiste maatschappijen terecht komen. Geen zorgen meer voor jou als verhuurder.  


Stap 7: Registratie huurcontract

Bovendien zorgen we voor de registratie van het huurcontract en de plaatsbeschrijving. Dit is belangrijk, want zolang het huurcontract niet geregistreerd is, kan de huurder het contract opzeggen zonder opzeggingstermijn of -vergoeding. 


Stap 8: nazorg 

Zolang de huurder in het huis woont kunnen verhuurder en huurder bij ons terecht voor vragen.  Dat kan gaan over wie een herstelling moet doen, welke opzegmogelijkheden er zijn...  Wil je je huurder indexeren? Dan helpen we je graag gratis verder met de indexatie. 


Conclusie: je woning of appartement verhuren via immo leroi bespaart je heel wat kopzorgen.  

  • een goede huurder = een huurder die jouw woning als goed huisvader bewoont 
  • een solvabele huurder 
  • een goed huurcontract en een prima plaatsbeschrijving 
  • gratis advies en hulp bij indexatie