Kangoeroewonen, iets voor jou?

13 januari 2021

Tegenwoordig hoor je al eens vaker de mogelijkheid om van een woning een kangoeroewoning te maken.  

waardig ouder worden  
Een kangoeroewoning is eigendlijk een mantelzorgwoning.  Het is een goede oplossing om voor zorgbehoevende ouders of grootouders te zorgen, of omgekeerd.  Gaan je ouders liever niet naar een woonzorgcentrum? Of wil je ze gewoon veilig dichtbij jou zodat je voor hun kan zorgen en ze langer comfortabel en zelfstandig thuis kan laten wonen?  Nu het coronavirus ons leven door elkaar heeft geschud staan velen toch wel stil met deze optie.  

extra voordeel 
Niet alleen de ouders zullen van de voordelen genieten om dichtbij hun kinderen en kleinkinderen te zijn en toch het leven van alledag te beleven. Ze genieten van privacy, genieten mee van de tuin en kunnen eventueel wat tuinklusjes doen. Ook de kinderen kunnen er baat bij hebben de ouders in de buurt te houden.  Er is steeds iemand thuis,  de ouders kunnen wat kleine huisklusjes opknappen, helpen met het koken,  op de kleintjes passen of zelfs op de huisdieren. 

samen en toch privacy
Stel dat je ouders of een ander hulpbehoevend familielid apart wil wonen maar toch zijn zelfstandigheid wil bewaren.  Dan biedt deze vorm van samenwonen een goede oplossing.  Beide gezinnen wonen in aparte wooneenheden (de hoofdwoning en de buidelwoning) maar vormen toch één geheel, één woning, onder één dak. Het volledige eigendom behoort tot dezelfde eigenaar. Het zorgbehoevend gezin mag maximaal uit 2 personen bestaan en woont in het ondergeschikte deel van de woning.  Een perfecte vorm van wonen om mantelzorg te bieden. 

vergunningen 
Voor kangoeroewonen is de meldingsplicht van toepassing bij de bevoegde instanties van jouw gemeente of stad.  Je past namelijk het aantal wooneenheden aan en splitst de woning op.  Ook als je woning uiteindelijk geen kangoeroewoning meer is kan je dit best even melden bij dezelfde instanties.  

enkele wettelijke voorwaarden 
- de volledige kangoeroewoning is van dezelfde eigenaar 
- in de buidelwoning mogen maximaal 2 personen ouder dan 60 jaar of maximaal 2 hulpbehoevende personen wonen 
- de buidelwoning mag maximum 1/3 van het totale bouwvolume van de woning innemen

goedkoper 
Samen de kosten dragen van één kangoeroewoning is bovendien voordelinger dan twee aparte woningen.  Vergeet ook niet de kosten van een woonzorgcentrum.  Het maken van goede afspraken vooraf betreffende de verdeling van de kosten is ook een aanrader.