het asbestattest

05 juli 2022

VANAF WANNEER? 
Vanaf 23 november '22 is een asbestattest verplicht bij verkoop van vastgoed met bouwjaar 2000 of ouder.  Het is een nieuwe informatieplicht (naast EPC, elektriciteitskeuring...) die zal gelden voor elke verkoopovereenkomst ondertekend vanaf 23 november.

WAT? ASBEST? 
Het attest zal vermelden waar binnen en buitenhuis asbest aanwezig is.  Dat gaat niet alleen over golfplaten en leien, maar ook bijvoorbeeld over valse plafonds, vynilvloeren, lambrizeringen, keukenkasten, vensterbanken... 

DOOR WIE? 
Een gecertifieerde deskundige komt bij de verkoper langs en maakt een inventaris van aanwezig asbest op basis van wat hij ziet, van documentatie van het gebouw en door stalen te nemen. Het attest staat verkoop niet in de weg maar zal instructies bevatten over hoe er met asbest moet worden omgegaan. Het zal dus eventuele verplichtingen bevatten voor de koper.  

KOST
De kostprijs van het attest is nog niet bekend en zal waarschijnlijk afhankelijk zijn van de grootte van het gebouw, bijgebouwen of schuurtjes.  

VERPLICHTE OPNAME IN VERKOOPOVEREENKOMST
Uw makelaar zal verplicht de gegevens (datum, samenvattende conclusie en de unieke code) moeten opnemen in de verkoopovereenkomst. Ook de notaris zal de gegevens vermelden in de notariële akte.  

BIJ VERKOOP VOOR 23 NOVEMBER 2022 
In verkoopovereenkomsten ondertekend voor 23 november moet niets opgenomen worden en zijn er geen verplichtingen. 

ASBESTATTEST OOK VOOR 
De nieuwe verplichting is niet enkel van toepassing voor residentieel vastgoed, maar ook voor winkels, horeca, kantoren, industrie ...  Ook bij schenking, recht van vruchtgebruik, erfpacht, opstalrecht, zakelijk recht van gebruik zal het attest verplicht zijn. 

WIL JE MEER WETEN?
Heb je vragen over dit onderwerp?  Stel je vraag per mail aan josine@immo-leroi.be  Wij zullen u dan contacteren en uw vraag hierrond graag beantwoorden. 

bron cib.be en vastgoedflitsen