Woon jij op goed geluk?

22 november 2020

#wonendoejeNIETopgoedgeluk 

Dat is de nieuwe campagne rond woonkwaliteit die je deze dagen hoort op radio en tv. Bekijk de video via de link hieronder. 

Minister Diependaele wil sensibiliseren om te garanderen dat iedereen in een veilige en gezonde woning kan wonen. 

Elke woning in Vlaanderen moet voldoen aan de Vlaamse Wooncode.  Dat betekent voldoen aan minimumnormen op het vlak van veiligheid, gezondheid en basiscomfort. 

Welke kwaliteitsnormen zijn dat dan?

VEILIGHEID 
Een veilige elektrische installatie is zeer belangrijk. Als jij een woning verhuurt, zorg dan voor een goedgekeurd keuringsattest zodat je kan aantonen dat de installatie bij aanvang van de huur in orde was. 

Geef CO geen kans! CO ontstaat bij slechte verbranding of slecht onderhouden verwarmingstoestellen. Het gaat over toestellen met een vlam, die werken op gas, hout, kolen, stookolie of petroleum. Vrijgekomen CO is een onzichtbaar en reukloos giftig gas. 

Rookmelders zijn vanaf 2020 verplicht in elke wooneenheid. Bij verhuur moet de verhuurder de nodige werkende rookmelders voorzien. De huurder is verplicht platte batterijen te vervangen. 

GEZONDHEID 
Zorg dat de woning voldoende verlucht kan worden en dat er natuurlijke verlichting is. Er mogen bovendien geen vochtproblemen zijn. 

COMFORT
Goedwerkende sanitaire voorzieningen, stromend water en een goede afvoer zijn een must.  Algemeen wordt er verwacht dat de afwerking van vloeren, wanden en plafonds correct is en dat ramen en deuren in goede staat zijn. 

Dubbele beglazing 
Vanaf 1 jan 2020 maakt de dubbelglasnorm dubbele beglazing verplicht in alle woningen.  Vanaf 2021 houdt men rekening met de energiescore (EPC). Onthou dat het ontbreken van dubbel glas geleidelijk zwaarder zal doorwegen in de beoordeling van woonkwaliteit. 

tip : plaatsing van hoogrendementsglas komt onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een energiepremie.  Meer op www.energiesparen.be 

Dakisolatie 
De dakisolatienorm zorgt voor minimumnormen voor dakisolatie.  Vanaf 1 jan 2020 riskeert men ongeschiktheidsverklaring van de woning als de dakisolatie niet voldoet. 

Zit je met vragen over je eigen woning of over een woning die jij verhuurt?  Vraag info op josine@immo-leroi.be of bel 0475/24.33.37 

Je kan alle details lezen op https://wonenvlaanderen.be/woningkwaliteit  

Bekijk de video.