Je huis verkopen: hoe begin je eraan?

18 januari 2022

Heb je beslist om je huis te verkopen? Dan droom je natuurlijk van een stressvrije verkoop waarbij je simpelweg een bordje in de voortuin zet en snel een perfecte koper vindt. Haalbaar? Niet echt… Een  huis verkopen is een ingewikkeld proces met vele onzekerheden. Hoe begin je er dan het best aan? Dat leggen we je stap voor stap uit in deze blog. Bij Immo Leroi staan we al jaren aan de zijde van de verkoper door hem volledig te ontzorgen doorheen het hele traject van de verkoop, net zolang tot je buitenwandelt bij de notaris en alles afgehandeld is.

Stap 1: beslis hoe je gaat verkopen of laat je optimaal bijstaan door een professioneel team

 
Eerst kies je best hoe je gaat verkopen. In ons digitale tijdperk zou je er ook voor kunnen kiezen om je huis zelf te verkopen maar dan weeg je beter even de voor- en de nadelen tegen elkaar af.
 

a)    Zelf verkopen

 
Zelf je huis verkopen is in theorie de goedkoopste optie, maar zeker niet de makkelijkste.
Het is bovendien erg stressvol: je moet alles zelf doen zoals prijszetting, bezichtigingen, reparaties, aanbiedingen die niet doorgaan en de maandenlange onzekerheid. Dus alhoewel je geld kan besparen, kost het meer tijd en moeite. Al het papierwerk, de publiciteit en marketing moet je zelf doen. Ook het online aanbieden van je huis, het maken van foto's van hoge kwaliteit, het schrijven van de verkoopplannen, het plannen van bezichtigingen en het onderhandelen over de prijs.
 

b)    Met Immo Leroi

 
Kiezen voor Immo Leroi betekent dat je begeleid wordt van A tot Z en dat je voor echt alles kan terugvallen op het kantoor. Josine Leroi: “Je eigen woning verkopen is in principe nog wel mogelijk, maar het is een hele karwei omdat er zoveel papierwerk aan te pas komt. De kopers zijn vandaag ook goed geïnformeerd over alles, dus je moet als verkoper wel op de hoogte zijn van de laatste regelgeving. Het zoeken van de juiste koper is onze kerntaak. We zetten jouw woning in de kijker via ons kantoor in hartje Tongeren, onze website, huis-aan-huis bladen, social media. We hebben doorheen de jaren een sterk onderbouwd uitgebreid netwerk waar we jouw woning aanbieden.”
 

Stap 2: bepaal de prijs van je woning

 
De prijsbepaling van je woning vereist een evenwicht tussen persoonlijke verwachtingen en marktomstandigheden. De juiste prijs bepalen is echter enorm belangrijk en moet met de nodige zorg gebeuren. Dries Vrancken, Immo Leroi: “Natuurlijk wil je zo veel mogelijk waarde krijgen voor je huis. Maar toch moet je de balans opmaken om tot een eerlijke, marktconforme prijs te komen. Wij hebben de nodige expertise in huis om dit te doen. Ook bepalen we een prijsstrategie op basis van je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je snel wil verkopen of wat meer tijd hebt. Daarnaast kijken we naar het huis vanuit de ogen van de koper: wat zijn de sterke punten? Waar zoeken kopers op dit moment naar? Vaak zie je die als verkoper niet meer. Ook maakt de emotionele band die je met je huis hebt het al zeker niet makkelijk om goed te gaan onderhandelen.”
 

Stap 3: maak je huis verkoopklaar

 
Je huis heeft maar één kans om een goede eerste indruk te maken! Kijk eens naar je huis vanuit het perspectief van een bezoeker: hoe voelt die zich als die door de verschillende ruimtes wandelt? Maak werkbladen, planken, kasten en hoeken schoon. Te veel spullen? Overweeg dan je spullen ergens op te bergen zodat het in huis zo rommelvrij mogelijk is. Josine Leroi: “Als je kiest om te werken met Immo Leroi dan krijg je alvast een heleboel tips, gratis en makkelijk, maar wel erg waardevol.  We nemen mooie foto’s die je huis op z’n best laten zien. We raden altijd aan om goed op te ruimen zodat de woning een ruim, fris en gastvrije indruk geeft. De eerste indruk is heel belangrijk!”
 

Stap 4: laat je woning zien

 
Bezichtigingen zijn een essentieel onderdeel van het verkoopproces. Hoe meer mensen je huis bezoeken, hoe groter de kans dat je een bod krijgt. Roland Vrancken, Immo Leroi: “We plannen de bezichtigingen zoals de verkopers dat wensen, zodat zij er zo weinig mogelijk last van hebben. Als verkoper kan je dit allemaal aan ons overlaten en moet je zelfs niet aanwezig zijn.” 
 

Stap 5: accepteer een bod

Na een bezichtiging kan je een bod verwachten. Bij Immo Leroi zijn we supergoede onderhandelaars. Josine Leroi: “In tegenstelling tot de verkoper hebben wij de nodige afstand om feitelijke argumenten te gebruiken. Als je dit allemaal zelf moet doen als verkoper moet je je emoties aan de kant kunnen schuiven en dat is niet zo evident.
 

Stap 6: verhuizen naar nieuwe woning

 
Het verkoopproces eindigt als je verhuist naar je nieuwe woning. Zelfs dan zorgen we bij Immo Leroi ervoor dat je niet wakker hoeft te liggen! We vullen de overnameformulieren van water, gas en elektriciteit voor je in en zorgen ervoor dat ze bij de juiste instanties terechtkomen. 

Conclusie: hoe begin je aan het verkopen van je huis?

Waarom zou jij je zorgen maken? Kies ervoor om je te laten bijstaan in deze emotionele en complexe periode. Josine Leroi: “Als mensen beslissen om hun huis via ons te verkopen geeft dit veel gemoedsrust. Je kan zien dat het hen oplucht eenmaal ze die beslissing genomen hebben. En dat is ook zo, want wij doen er echt alles aan om een goede verkoop te realiseren.”
 
Wil je je huis verkopen via een immo makelaar met expertise van de vastgoedmarkt in Zuid-Limburg? Dan is Immo Leroi jouw partner! Contacteer ons voor een kennismaking.